Virka mössa på Kaskvis

Alltså, för ca 350:- får du en mössa i akrylgarn med trådar som inte är fästade. Du betalar mycket för märket Kask… Jag gillar inte akrylgarn – plastigt.

text

Jag har faktiskt köpt en i industrispionagesyfte. Jag har fått en del frågor om hur Kask får till mönsterna. Jag har testat med att härma bokstäverna.

Detta är Kaskmössan (som någon virkar i Kina för en spottstyver…):

 • Virka i bakre maskbågen efter detta mönster->  Sök efter Virka Sverres möss hos Ica Kuriren.
 • Bokstäver/Figurer ska vara spegelvända. Mössan ska användas med avigsidan utåt.
 • Bokstäverna ska luta
 • Virka fast och var noga vid garnbyte Kolla här för film på hur garnbyte virkas och iom att rätsidan blir “avigsida” så lägger man garnändan mot sig, alltså framför virkningen, när man byter
 • Använd grovt garn

Bokstäverna blir så här på avigsidan. De är 3fm breda.

trådar

Texten har jag skrivit av på rutat papper för att se hur bokstäverna ser ut som mönster och sedan har jag skrivit egna bokstäver i samma lutning och testvirkat.

Kaskförsök 1 – jag virkar med superwashgarn, varm å skön ull som inte sticks!

Här jag jag låtit den vita tråden löpa med för att slippa en massa trådstumpar. Ingen bra idé. Den vita tråden lyser igenom mer på avigsidan än på rätsidan.

mössa med text

Fast baksidan blev bra… Ett “farmor” syndrom.

mössa med text

Kaskförsök 2

Här klippte jag av den svarta tråden efter varje omgång. Det blev lite bättre.

mössa med text

Fast en massa trådar att ta hand om. Och jag lämnar dem inte så här…

mössa med text

Här är en mössa jag virkat där texten är rätt på rätsidan, fast virkat med raka bokstäver. Det blir mycket snyggare kanter runt bokstäverna. Jag byte garn på samma sätt som de andra mössorna och på denna löper den svarta tråden med hela tiden bokstäverna virkas.

mössa

Här är ännu en mössa jag virkat där texten är rätt på rätsidan men virkat med samma lut som bokstäverna på Kaskmössan.  Bokstäverna är 3fm breda fast de ser smalare ut när man “läser” dem från rätsidan. Så 4fm breda bokstäver blir det nästa gång.

mössa

Virkade enligt samma princip fast den beige är enligt Kaskvis och den svarta på mitt vis. Beige -avigsidan. Bokstäverna ser bredare ut och det blir fulare runtom.
Svart – rätsida. Bokstäverna ser smalare ut och det blir finare runtom.

Lutningen på bokstäverna blir lite olika men det är markant.

mössa

Slutsats:

Jag tycker inte att det blir varken snyggare eller bättre med texten på avigsidan eller om man endast virkar i bakre maskbågarna eller i båda. Fast maskor ska bli mera över varandra om man bara virkar i ena maskbågen. Syns kanske bättre om man virkar tex en filur.

Bokstäverna blir snyggare om man virkar dem så de blir rätt på rätsidan – enklast oxå.

Dock, bokstäverna blir bredare på avigsidan. Alltså en fm med avvikande garn syns bättre på aviga. Det är säkert därför Kaskmössorna virkas så, speciellt de med figurer.

Jag ritade upp bokstäverna på rutigt papper. Så här ser det se ut när jag använt ett broderiprogram:

bokstäver

Kaskfunderingarna är lösta. Detta blev bloggens längsta inlägg och det har även tagit lång tid att färdigställa…

15 reaktioner på ”Virka mössa på Kaskvis”

 1. Hur gör man för att det inte ska bli ett fult hack när man byter färg? Om man gör nytt varv med luftmaska så blir det ju en ful “rand” som en spiral typ. Kaskmössorna har ju inte nån sån ful rand så hur har dem lyckats få snygga ränder? Eller kan man göra nytt varv med lm utan att det blir en sån ful rand?

  1. Hej Anonym!
   Kolla här för att se hur jag virkar vid färgbyte: http://aehandmade.wordpress.com/2010/01/25/virkforklaringar-svenskaengelskaamerikanska/ Längre ner i inlägget finns en film jag hittat på youtube. Bättre än så kan inte jag göra.

   Jag gör aldrig en lm vid nytt varv. Gör du blir det en luftmaskrad på mössan eller det man nu virkar. Istället drar jag igenom en tråd i första fm i varje varv som jag sedan drar ut när jag virkat klart hela mössan. Denna tråd löper med från första varv till sista. Nästan iaf, tills jag inte behöver veta vart varven börjar.

   Hoppas svaren hjälper dig. Lycka till. //A-E

 2. vill göra en randig mössa men vet fortfarande inte hur jag ska undvika att få ett sånt hack. virkar runt runt, gör inga luftmaskor, vill inte ha nån luftmaskrand. Fattar inte hur kask gör med sina randiga mössor. Har du nåt tips? Jag byter färg som i filmen men när man virkar runt så blir det ju hack ändå :(

  1. Jag har ingen koll på randiga Kaskmössor. Är de virkade med stolpar är det lättare att få jämna kanter. Man avslutar varje varv med en sm i första stolpen på varvet. Du får kolla på en randig kaskmössa i en affär.

   //A-E

 3. hittade vad jag gjorde fel igår efter att ha sökt en massa. Gjorde felet att jag räknade smygmaskan som en maska och då blev det ju helt fel. Nu blir det bra äntligen :)

 4. Tjena. Varför blir ligger mina maskor snett under varandra och inte rakt under varandra?? Får som aldrig till mönstret

  Tack på förhand

 5. Tack för beskrivningarna!

  T: Det har jag också alltid undrat tills jag läste detta inlägg. Virkar man i bara bakre virkbågen så kommer maskorna rakt.

  ae: Precis som kask-mössorna, så nog kan man få de så. Det är ju en fördel när man gör mönster (som inte ska vara kursivt.)

  1. Hej Jonas! Jag tycker inte att maskorna blir rakt över varandra fastän jag virkar i bakre maskbågen. Jag ser knappt någon skillnad alls. Det blir bra hursom!

 6. Jo men kask-mössorna har ju maskorna rakt över varandra (tycker jag iaf). Och på din beiga mössa är det också så, till skillnad från den svart/rosa. Jag skulle säga att det är därför texten blir mer kursiv på den svart/rosa.

Kommentarer inaktiverade.