Virka en taklampa

Virka en taklampa

Jag behövde en taklampa och ville göra den själv. Sagt och gjort. Jag började virka runda dukar i olika storlekar. Tyvärr fick jag ont i underarmarna så mamma fick rycka ut och bidra med sin virkkunskap! Tack för hjälpen.

Det är lite pyssel, kladd och klet. Fast roligt och fint blir det.

Ihoplimmandet!

*

Så här blev den:

*

*

När glödlampan är tänd:

*

Virka en taklampa

Garn: bomull
Virknål: 1,5mm
Virkmönster: använt mönster ur gamla virkhäften, även mönster från garnstudios– och garngrossistens hemsida.

Så här gjorde jag. Läsa alla steg innan du börjar.

1. Virka en hög med dukar i olika storlekar. Virka fler än du tror du behöver. Jag fick virka fler medan de andra torkade. Fäst alla trådar.
2. Ordna en plats där du kan gegga. Det tar några dagar innan allt är klart.
3. Blås upp en jätteballong. Jag tejpade fast den i mammas paltgryta med silvertejp! Hink fungerar oxå bra. Kolla så att ballongen inte står snett. Jag la sopsäckar runt om.
4. Blanda trälim med vatten. 50/50. Dränk dukarna i blandningen och placera på ballongen. Jag planerade så att en duk hade ett hål för kabeln och den duken skulle sitta på toppen av ballongen. Se bild och den röda markeringen.

5. Dränk duk efter duk och placera på ballongen. Dukarna ska ligga omlott. Håll koll så de inte sakta glider ner. Jag lyckades limma alla dessa och de låg kvar. Vill de glida måste man luta ballongen och vänta på att limmet torkar tills man limmar fast nästa.
6. Jag ville ha en jämnare nederkant på lampan så jag fick virka några smådukar. Se grön markering. Där fick jag limma fast en i taget och luta ballongen medan det torkade. Annars ramlade duken av.
7. När alla dukar torkat fast (inte genomtorr utan höll ihop) avslutade jag med ett varv trälim. Jag använde en pensel. Jag ville ha lampan hårdare. Så jag kunde nog ha skippat mycket av vattnet i steg fyra.
8. Nu ska lampan torka.
9. Panga ballongen och rensa limrester från hålen i dukarna. Allt får man inte bort.
10. Fixa sladd, lamphållare och sånt man behöver för att den ska lysa och gå att hänga upp. Jag besökte pappas lager. Finns allt. Tack!

Lycka till!