Respektlöst

Jag fick frågan på ett virkforum där en person undrade om hen fick sälja från ett av mina mönster. Jag svarade nej för i och med att mina mönster är gratis vill jag inte att någon annan ska tjäna pengar på dem. Detta är inte unikt för mig utan många mönstermakare har den policyn. För eget bruk men inte kommersiellt.

Vilket liv det blev då. Uppvigling till att strunta i upphovsrätten, strunta i vad jag som mönstermakare har rätt till, tips om att ändra bara en maska och kalla sedan mönstret sitt eget och jag är både dubbelmoraliskt, löjlig och sniken osv osv

Jag har läst allt och mår riktigt dåligt över hur folk beter sig. Jag har bara skrivit två saker i kommentarsfältet i forumet. Ett där jag svara nej osv. Och ett annat senare för att påminna om att jag läser alla kommentarer… Tänker inte säga mer där. En av admins fick gå in och morra. Nu har det varit tyst ett tag.

Jag vill tacka de på forumet som har stöttat och hållit med mig. Vill inte gilla eller kommentera där men jag är tacksam. Alla är inte skitstövlar.

Det handlar om mitt mönster på Ahlgrens bilar. Det är varumärkesskyddat och Ahlgrens äger rätten till att sälja dem osv. Att jag och andra med mig virkar och visar dem utan kommersiellt syfte bryr de sig inte om. Det är ju reklam för dem. Detta mönster är över 5 år gammalt och när jag publicerat det på min gamla blogg och sedan delade på facebook fick jag en kommentar från Ahlgrens att de var tuffa osv. Tyvärr hittar jag inte det nu. Måste vara bortplockat. Synd, för det kunde ha varit mitt bevis att jag visat Ahlgrens mina bilar.

Jag hittade ialla fall på Ahlgrens facebooksida (officiell sida med länk till deras egen hemsida) från 2010 där de själva länkar till en blogg som virkat från mitt mönster och tyckte de var gulliga. Det skulle de aldrig gjort om de ogillade detta. Helt övertygad om det.

ahlgrens

Detta blev långt men här kan jag skriva fritt från hjärtat. Detta är mitt ställe, Jag har varit eller är fortfarande väldigt besviken, ledsen och arg. Jag har inte tjänat ett öre på min virkning eller hemsida.

Kommer det någon otrevlig kommentar här så raderas den direkt. Kommer att be sambon läsa dem först och säga ok eller radera…

Allt detta innebär att jag har gjort ett första steg i en ändring av denna sida. Jag har börjat ta bort alla mina virkmönster. Jag tänker inte dela med mig längre. Jag vill vara en som delar med mig. Det finns så många andra som delar med sig och jag vill vara likadan. Men ska det bli så här så tänker jag sluta. Vill inte hamna i sånt här igen. Det är det inte värt.

Tack för visat intresse och att du läst ända hit.

 

7 reaktioner på ”Respektlöst”

 1. Hej! Oj så tråkigt! Gillar din blogg och blivit glad varje gång du delat med dig av några av dina mönster. Bilarna är fantastiska! Så sorgligt att saker och ting blev som det blev. Tack ännu en gång för dina fina mönster som du delat.
  MVH
  Irene Sjöberg

 2. Nej vad tråkigt!!!!!! Tråkigt att folk inte kan respektera delade gratis mönster där kreativa och mönsterskapande människor som du. Tråkigt att du kommer att ta bort dina mönster :-(. Blir så glad av din blogg även om jag inte alltid lämnar avtryck. Tråkigt att de finns de som ska förstöra för andra som njuter av dina mönster.

 3. Jag förstår din frustration! Varför måste detta vara ett återkommande tema?, det är så synd. Du har så många mönster som jag förstår är väldigt populära!

 4. Neeeej, vilket tråkig besked! Tycker du har så fina mönster. Tomteflickan som jag fick mönstret till häromåret är ju helt underbar! Hade tänkt be om melodikrysset men inte kommit mej för. Men jag förstår dig helt och hållet. Ha de bra och stå på dig!

 5. Oj! Som jag har suktat att börja på en bil men inte hittat garn förren nu. Förstår dig helt och du gör helt rätt.

 6. Hej! Va tråkigt att läsa detta inlägg! Har själv gjort bilarna till mina pojkar Tack vare dig. Sitter o letar efter mönstret igen, garnet i handen o allt o får se detta. Förstår dig till 100%. Min syster väntar barn nu till Lucia, tänkte virka bilarna till bebisen. Får man fråga om du har möjlighet att mail mönstret till mig? Jag kommer använda de själv. Jag har inget intresse av att sälja sånt. Mitt intresse är att virka o sen ge färdiga resultat i present till barn i omgivningen :) Tack på förhand, tack för inspirationen o till en fin blogg!

 7. Oj, vad tråkigt att det blivit så! Jag var så sugen på att virka bilarna, bara för att jag själv alltid varit en sådan godisgris och bilar är en av favoriterna ;) Ställer därför samma fråga som föregående “talare”; kan man få ta del av mönstret via mail?

Kommentarer inaktiverade.